Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

středa

Znesvětíš-li hrob nekřtěňátka…

Znesvěcený hrob
Zuzana Koubková
Znesvěcený hrobChcete poznat knihu, již přečtete jedním dechem a odnesete si z ní nevšední čtenářský zážitek? Jedná se o další populární historickou publikaci, která může být srovnávána s díly předních českých autorů píšících historické romány. Mohu říci, že paní Zuzanu Koubkovou určitě přidám na můj seznam k panu Vlastimilu Vondruškovi a Janu Bauerovi. Určitě si to zaslouží.

První, čím mě kniha uchvátila a řekla jsem si, že ji musím mít, byla její úchvatná obálka. Hraje barvami, které mám velice ráda. To, že je historická, se pro mě stalo dalším pozitivem, což mě přesvědčilo o tom, že nesmí chybět v mé knihovně.

Oficiální anotace z databazeknih.cz:
Bratr Zdislav, někdejší templář, nyní člen řádu johanitů, se zabydlel v Uhříněvsi a právě se usilovně zabývá jejími opravami, když jej osloví rychtář blízkého města Kostelce nad Černými lesy. Tentokrát jej nesužují obávaní lupiči, kteří se ukrývají v okolních hvozdech, nýbrž záhadná vražda, k níž došlo na místním hřbitově. Kdo rozkopal hroby nepokřtěných dětí, pohřbených za hřbitovní zdí? A proč je v jednom z nich nalezen zavražděný hrobník? Kostelecký rychtář se obává nejhoršího – totiž řádění pekelných sil, a i proto se obrátí na zbožného rytíře johanitu.

Kniha znesvěcený hrob je druhým dílem, jež pojednává o bratru Zdislavovi. Jak je již zmíněno ve štítcích, jedná se o detektivní román. Abych se přiznala, trošku ve mně evokoval televizní seriál Vraždy v Midsomeru, když si knihu přečtete, určitě pochopíte proč. Řekla bych však, že tento fakt byl spíše ději knihy velkou přidanou hodnotou. Vždy, když už si myslíte, že je po všem, autorka rozvine další dějovou linii, překvapí vás a vy můžete opět přemýšlet o tom, kdo že to vlastně provedl zločin a proč. Ač by někdo mohl tvrdit, že autorka uměle protahuje příběh, já to tak nevidím. Ve mně spíše opakování některých motivů stupňovalo napětí a stále jsem si říkala, jak to dopadne. Až do poslední stránky jsem byla napjatá jak šle.

Autorka volila jazykové prostředky vystihující dané období. Její popisy míst a charakteristiky jednotlivých postav plní svou funkci velice dobře. Každý čtenář si snadno představí, jak která postava vypadá a kde se příběh odehrával. Když tak o knize přemýšlím, tak je v ní celkem dost náboženství, ale není to nijak násilné a čtenáři to určitě nebude vadit. Jedním z motivů, jež jsou v pozadí,  je inkvizice v českých zemích, což mi přijde jako velice zajímavé téma. Oceňuji to, že autorka zcela vystihla strach a hrůzu této historické kapitoly.

Každý čtenář se také při čtení dozví něco o hierarchii, která byla tvořena v městech zemí Koruny české. Nesmím však opomenout i na přiblížení života panovníka. Ač je kniha koncipována do středověkého období, musíme brát v potaz fakt, že se jedná o beletrii, nikoliv o naučnou literaturu. Čtenář by tudíž dílo měl hodnotit podle kvality tvorby ,,fiktivního” světa, ve kterém se děj odehrává, nikoliv faktografické údaje. Těch zde ani moc nenajdete.

Pokud bych měla říci nějaké negativum, tak jsou to některé překlepy, které pozorný čtenář při četbě určitě odhalí. Je to malá chybička na kráse, ale nebrání to tomu, aby kniha dostala v mém subjektivním hodnocení plný počet bodů – 100 %.

Vřele doporučuji všem, kteří by se chtěli přesunout v čase do doby vlády Jana Lucemburského, a dále určitě milovníkům detektivních románů. A proč? Protože ta kniha stojí za přečtení.

Velice děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás tato recenze oslovila, můžete si knihu, o níž recenze byla, pořídit zde.

Bibliografické údaje:
Série:                    Bratr Zdislav (2.)
Žánr:                     Literatura česká - Romány historické
Rok vydání:          2015, 1. vydání originálu: 2015
Počet stran:           240
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Vazba knihy:         vázaná
ISBN:                    978-80-243-6754-5

0 komentářů :

Okomentovat