Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pondělí

S cejchem vraha - Jan Bauer

40/40

S cejchem vraha: Mordy v časech císaře Rudolfa II.

Jan Bauer

Vzpomínáte si školní lavice, v nichž jste se učili o Rudolfovi II. a jeho dvoře? Jistě si také vzpomenete na jeho zálibu v nejrůznějších vědeckých oblastech, ať už se jednalo o astronomii, fyziku, nebo třeba alchimii a přál si, aby vědci, někteří mnohdy i samozvaní, pro něj vytvořili jistý kámen mudrců. Spousta lidí se o to pokoušela, však si vzpomeňte na knihu Zlatodějové, jejíž recenzi si můžete přečíst zde. Kniha, kterou bych vám prostřednictvím této recenze chtěla představit, pochází také z pražského alchymistického prostředí, akorát že vám přinese mnohé chvilky napětí, občas dokonce budete mít takový pocit strachu, až vám nažene husí kůži. Přesně taková je tato vcelku útloučká kniha.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):

Mordy v časech císaře Rudolfa II. Lukáš Trobl z Květnice, syn z nepříliš významného českého rodu, se po studiích na evangelické univerzitě v Heidelberku vrací do Čech a uchází se o místo na císařském dvoře. Upřímně řečeno se více než studiu suchopárných věd věnoval studiu šermu, v němž dosáhl značného mistrovství. V malostranské krčmě se dostane do hádky s vlašským alchymistou. Přes císařský zákaz soubojů se muži utkají a Lukáš svého soupeře lehce zraní. Druhý den ráno je Lukáš zatčen, neboť jeho protivník je nalezen mrtev.“



Knihu vydalo v roce 2016 nakladatelství MOBA. Na celou knihu vás upozorní už její milé modravé desky, na nich najdete několik alchymistických ornamentů a uprostřed v kruhu se odvíjí scéna setkání Lukáše Trobla, kolem něhož se motá celý příběh, s šenkýřkou Terezou v hostinci u Brabantského krále.

Jak již prozrazuje název knihy, zjistíme, že se jedná o krimi z období novověku, kdy se nebylo svým způsobem čemu divit. V knize můžeme najít motiv lásky, ale také problémů, hladu a sociálních problémů, tedy aspoň do té doby, dokud neměl autor jasno, kam se bude daná postava odvíjet.

„Se staroměstským rychtářem se Kraft nemohl příliš měřit. Staré Město mělo vždy výsadní postavení mezi městy pražskými. Před lety dokonce staroměstský primas Jan Pašek z Vartu podřídil Starému Městu i Nové a Menší Město a poprvé tak spojil města pražská pod svou vládu. Naštěstí císař Ferdinand První, Rudolfův dědeček, udělal těm novotám rázný konec. Přesto si Staroměstští, ať už se jednalo o konšelské rady nebo cechy, činili nárok na přednostní postavení. I při příjezdu císaře Rudolfa Druhého ho vítali nejdříve staroměstští konšelé a představitelé staroměstských cechů a teprve po nich ti ostatní z Nového a Menšího Města a také z Hradčan.“ (str. 64)

Co se týče příběhu, nebudete se u ní ani chvilku nutit. Když se začtete, zjistíte, že autor celou zápletku pojal tak skvěle, že si budete od začátku do konce připadat, že se motáte v jednom kole, ale pak nakonec zjistíte, že vás autor vláčel po slepých uličkách, abyste si rozuzlení jen tak nedomysleli, nebo si příběh nedokreslili hned na začátku.

Celý příběh je vystaven na chronologické kompozici, ale objevují se také prvky retrospektivy, a to zejména ve vzpomínkách. Často se tomu stávalo ve vězení, kde zločinci přemýšleli o své možné vině. Pokud tedy vezmete do ruky tuto skvělou knížku, vězte, že se v tu ránu objevíte v Praze a budete se snažit vypátrat člověka, který by mohl zabít dva lidi. Vyšetřující bakalář Lukáš se snaží vraha dopadnout a místo něj dopadne vlacha, jenž je „příbuzným“ Rožumberků. Tak co myslíte, jak kniha dopadne?

V tuto chvíli by bylo záhodno, zaměřit se na jazykovou stránku. V knize jsem postřehla hned několik drobných chyb, zejména šlo o opakování jednoho slova ve větě, ale jak říkám, není to nijak velká závada.

Kniha se mi četla naprosto skvěle. Musím říci, že jsem si pana Bauera a jeho tvorbu velice oblíbila. Tento román mě opět vtáhl do děje hned od samého začátku. Krásně se mi s touto knihou odpočívalo, to musím přiznat. Knihu bych doporučila všem, kteří milují historii naší země a zároveň obdivovatelům Jana Bauera. Jelikož jsem byla z knihy nadšená od začátku až do samého konce, hodnotím ji krásnými 98 %. Chybějící procenta strhávám za gramatickou stránku knihy.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud vás recenze zaujala a knihu byste si rádi pořídili, můžete tak učinit zde.

Knižní výzva
Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Romány, Literatura česká, Historie
Rok vydání:        2016, 1. vydání originálu: 2016 ...více
Počet stran:         240
Nakladatelství:    MOBA (Moravská bastei)
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:                  978-80-243-6974-7

0 komentářů :

Okomentovat