Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Konstantin Biebl - Zlom

27/30

Konstantin Biebl

Zlom

Zlom
Obálka
Jste milovníky poezie a rádi přemýšlíte o různých metaforách? Odhalujete rádi význam jednotlivých básní? Pokud tomu tak je, tak tato sbírka je určena právě pro vás.

Jedná se o sbírku ryze lyrických veršů. Najít zde můžeme ale i fragmenty dvou lyricko-epických básní s názvem Továrna a Zlom. Podle poslední je celá sbírka pojmenována. Ve sbírce si můžeme povšimnout autorovy snahy oživit všední život, objevuje se však i touha po proměně válkou zpustošeného světa ve svět blízký, jenž bude naplněn láskou a lidskostí.

V díle se vyjímají nejrůznější obrazná vyjádření, jež je nutno při interpretaci odhalit. Metafory jsou voleny v duchu primitivismu, ve čtenáři občas mohou vyvolat naivní dětskou představivost. V básních je vždy zachycen kratičký příběh, jenž je zakončen humornou pointou, tudíž se můžou básně jevit coby anekdotické, dají se tedy označit za grotesky.

V krátkých básních, jež se nacházejí na počátku sbírky se objevuje spousta personifikací. Ty utvářejí specifickou básnickou obraznost. Podíváme-li se na rytmus jednotlivých básní, můžeme tvrdit, že jsou rytmicky neuhlazené. Rým je ve většině případů gramatický.

V lyricko-epické básni Továrna sledujeme sociální problematiku. Báseň tedy tvoří jistý příběh, v němž se vyskytuje motiv nenaplněné lásky. Povšimnout si v této básni můžeme využití romantizujících a symbolizujících rysů. Ve Zlomu můžeme pozorovat náznakové pohledy do nitra mladého člověka, jenž se odhodlává bojovat a hledá v sobě sílu k boji. Revoluce je vyobrazena abstraktností, neurčitostí a hojným použitím náznaků.

Vše, co je zachyceno na řádcích výše, vystihuje první podobu sbírky vydanou v roce 1925. Autor sbírku později přepracoval, některé básně přejmenoval a dalo by se říci, že i přepracoval.

Tato sbírka se mi líbila. Bylo skvělé, že ve verších byl zachycen příběh a trošku mi to připomnělo Máj, tedy aspoň u Továrny tomu tak bylo. Takže pokud se vám líbil Máj, tato sbírka vás jistě také uchvátí. Mohu vám ji vřele doporučit. Za mě opět krásných 100 %.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Poezie
Rok vydání:        1925, 1. vydání originálu: 1925
Počet stran:         59
Nakladatelství:    Erna Janská
Edice:                  Hyperion

0 komentářů :

Okomentovat